The forgotten Guru’s is een serie waarin ik de mooiste inzichten die ik van anderen heb mogen ontvangen en die mij hebben geholpen, met jullie deel.

Want niets is van mij, en alles is er al.

De kracht van het NU - Eckhart Tolle

In deel 1 staat Eckhart Tolle centraal met zijn boek de kracht van het NU. Nu is dat niet echt een forgotten Guru, want Eckhart Tolle is van deze tijd. Toch wil ik met hem beginnen, omdat mijn spirituele zoektocht met dit gele boek is begonnen.

Hoe is dit boek tot mij gekomen?

Rond mijn 33e jaar was ik niet zo blij meer met mijn baan en tijdens de pauzes vluchtte ik vaak weg. Ik maakte vaak wandelingen (het liefst alleen) en een keer belande ik op de terugweg bij een boekenhandel. Ik voelde dat ik met een boek naar huis wilde gaan. Maar hoe hard ik ook zocht, er was niet één boek dat mij greep. Ik besloot nogmaals dat gele boek te bekijken. Al sprak het mij niet aan, ik heb het toch gekocht. Mijn 1e spirituele boek! Ik heb het boek niet gevonden, maar het boek heeft mij gevonden. En dat blijkt mij hierna steeds vaker te gebeuren.

Wat heeft het mij geleerd?

Door dit boek ben ik mijzelf meer gaan waarnemen als de toeschouwer. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mij voor het eerst echt bewust werd van wat ik dacht. Zien wat je letterlijk denkt, geeft je zoveel helderheid over jezelf! Je kunt je dan niet meer verstoppen. Ik zag dat er weinig logica in mijn denken zat (lees hier over je Monkeymind). Daardoor ga je vanzelf meer afstand nemen van je gedachten waardoor ze niet meer je leven beheersen! En dat is echt een bevrijding.

Wat mij vooral bij is gebleven is het idee dat wij niet ons verstand zijn. En dat er iemand is die naar je verstand kan kijken. Dus wie kijkt er naar jou?Wow, ik vond dat mindblowing!!

Wat is zijn boodschap?

De belangrijkste boodschap is dat jij niet je denken bent. Dat alle pijn en lijden ontstaat, doordat wij denken dat wij ons verstand zijn. We zien daardoor niet wie we werkelijk zijn, de grotere intelligentie achter onze gedachten.

Het begin van vrijheid is wanneer je beseft dat je niet ‘de denker’ bent. Op het moment dat je de denker gaat waarnemen, wordt er een hoger bewustzijnsniveau actief. Je begint dan te beseffen dat zich boven het denken een geweldig gebeid van intelligentie uitstrekt en dat het denken niet meer is dan een nietig onderdeel van die intelligentie. Je beseft ook dat alle dingen die echt belangrijk zijn, zoals schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede, uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat.

Je begint te ontwaken.

Je ego ontkent het NU

Wanneer je je identificeert met je gedachten, voedt je je ego. Je ego ontkent het NU, wat de  enige realiteit is. En de pijn die je ervaart komt doordat je je verzet tegen de realiteit. Voor het ego is alleen het verleden en de toekomst belangrijk. Het NU betekent zijn dood. En daardoor mis je het kostbaarste dat er is: het NU.

Maar, zegt Eckhart Tolle, het grootste deel van ons lijden is niet nodig!

Besluit om geen pijn meer te creëren voor jezelf

Je hoeft alleen maar een eenvoudige keuze te maken: dat wat er ook gebeurt, je geen pijn meer creëert voor jezelf. Als je geen pijn meer creëert voor jezelf, creëer je ook geen pijn meer voor anderen.

Hoe kun je dat doen?

Je kunt je bevrijden van je identificatie met je gedachten door:

1. Je gedachten waar te nemen, zonder oordeel

Begin naar je gedachten te luisteren, zo vaak als je kunt. Let vooral op zich herhalende denkpatronen. De gedachte verliest dan al snel haar macht over je en houdt op doordat je het verstand niet meer van energie voorziet door je ermee te identificeren.

Opmerking: Let ook op je emoties, want je emoties is de reactie van het verstand op je lichaam. Kijk naar je emotie. Of nog beter voel die in je lichaam. Laat die emotie er zijn, zonder je er door te laten beheersen. Dan ben je de emotie niet meer. Je voelt dat het zijn grip op je verliest.

TIP: Een vraag die je helpt en op het juiste spoor brengt is : Wat gaat er op dit moment in mij om?

2. Je te concentreren op het NU

  • Maak er een gewoonte van om je aandacht terug te trekken uit het verleden en toekomst wanneer je die niet perse nodig hebt en blijf zoveel mogelijk in het NU.
  • Gebruik tijd voor de praktische kanten van je leven en keer meteen terug naar het huidige moment.
  • Gebruik je zintuigen volledig.
  • Probeer meer aandacht te besteden aan het doen dan aan het resultaat wat je wilt bereiken.
  • Toon je dankbaarheid voor het huidige moment.
  • Luister naar de stilte. De stilte tussen de woorden, de stilte waarin alles ontstaat.
  • Voel je innerlijke lichaam: concentreer je met al je aandacht op je lichaam en voel de levendige energie erin. Hoe meer je je bewustzijn op je innerlijke lichaam richt, hoe hoger je trillingsfrequentie wordt. Je moet je innerlijke lichaam voelen als je met alledaagse activiteiten bezig bent.

Niet zweverig & no-nonsense

Gebaseerd op eigen ervaring

Helder geschreven

Praktisch toepasbaar

Bekijk bij bol.com